Rollen av Hjälpteknik i Integrationen av Personer med Synskada genom Informationsåtkomst och Fri Informationsutbyte samt Hinder för dess Implementering i Arabländerna
Begreppet "teknik" eller "teknologi" refererar generellt till de verktyg och enheter som människor använder för att styra sitt liv. "Informationsteknologi" (IT) avser däremot sökandet efter de bästa metoderna för att tillgängliggöra och utbyta information, och underlätta snabb och effektiv åtkomst för användarna. Denna term har blivit viktig på grund av sin nära relation till kunskapsutbyte och informationsrevolutionen. Dess betydelse är kopplad till dess centrala roll i att uppnå målen för bibliotek, informationscenter och inlärningsresurser genom att underlätta exakt och snabb åtkomst till information för alla användare, inklusive personer med synnedsättning.
Hjälpteknik (AT, Assistive Technology) är ett uttryck som beskriver de verktyg och anpassningar som syftar till att stödja och rehabilitera personer med synnedsättning. Denna teknologi förbättrar tillgänglighet och självständighet genom att göra det möjligt för synskadade att utföra uppgifter som de tidigare inte kunde göra. Nya teknologier har blivit nyckeln för personer med synnedsättning att få tillgång till kunskap och fri informationsutbyte, vilket gör det möjligt för dem att uppnå sina akademiska och forskningsmässiga mål. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) finns det cirka 314 miljoner synskadade personer globalt, varav 45 miljoner är helt blinda. Majoriteten (87%) av dessa bor i utvecklingsländer, och kvinnor och personer över 50 år är mest drabbade.
I de arabländerna har antalet synskadade ökat betydligt efter den arabiska våren, särskilt i Tunisien och Egypten, där många medborgare har fått allvarliga ögonskador. Dessa individer står nu inför många utmaningar när det gäller att få tillgång till den information de behöver, särskilt för forskning. En av de senaste teknologierna som har utvecklats för att hjälpa personer med synnedsättning är DAISY (Digital Accessible Information System). DAISY är ett digitalt system för att tillgängliggöra information och erbjuder lösningar för många av de problem som synskadade möter när de försöker få tillgång till olika informationskällor, som webbplatser, e-böcker och digitala TV-sändningar. Denna teknologi har blivit en internationell standard för digitala talböcker och har utvecklats av DAISY-konsortiet.
Trots detta finns det många hinder för spridningen av DAISY-teknologi i arabländerna, inklusive begränsad tillgång till information och brist på nödvändig utrustning och programvara. Dessutom finns det en brist på utbildning för både bibliotekarier och synskadade användare. Denna forskning syftar till att undersöka DAISY-systemet som en informationsresurs för synskadade, dess fördelar och hur man får tillgång till och prenumererar på DAISY-talböcker. Forskningen presenterar också de första erfarenheterna av att använda denna teknologi i arabländerna, med fokus på Taha Hussein-biblioteket för synskadade vid Alexandrias bibliotek i Egypten. Den beskriver de olika program och enheter som används för att köra DAISY-systemet och de steg som krävs för att producera DAISY-talböcker, samt de utmaningar som biblioteket har stött på, inklusive upphovsrättsfrågor och kostnader för utrustning och programvara.
Forskningen visar att användningen av DAISY-teknologi bland synskadade i arabländerna har varit begränsad på grund av dessa hinder, vilket har lett till att många istället använder internet för att få tillgång till information. En ny initiativ, "My Books", har dock öppnat nya möjligheter genom att samarbeta med arabiska förlag för att digitalisera informationsresurser. Trots ansträngningar från olika organisationer och mjukvaruföretag saknas en tydlig strategi eller handlingsplan i arabländerna för att dra full nytta av hjälpteknologier och integrera synskadade i samhället. Forskningen avslutas med att föreslå rekommendationer för att främja lokalt och internationellt samarbete för att lösa dessa problem i framtiden.
Post a Comment
0Comments