Hur Artificiell Intelligens Kan Förbättra Livet för Personer med Funktionsnedsättningar
Att ha en funktionsnedsättning medför specifika praktiska behov relaterade till rörlighet, kommunikation, inlärning och tillgång till information med mera. Enligt Världshälsoorganisationen lever cirka 15% av världens befolkning (1,2 miljarder människor) med någon form av funktionsnedsättning. Med den stora potentialen att automatisera uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens, såsom taligenkänning, visuell perception och beslutsfattande, kan artificiell intelligens förändra spelreglerna och bidra till att utforma lösningar som har en positiv inverkan på livet för personer med funktionsnedsättningar. Låt oss utforska några användbara applikationer inom detta område och se hur de kan användas.
1. Kommunikation och mänsklig interaktion
Smarta röststyrda teknologier som Alexa, Google Home och Amazon Echo har gjort det möjligt för personer med funktionsnedsättningar att kommunicera mer effektivt. Eftersom artificiell intelligens spelar en viktig roll i kommunikation och interaktion, gör användningen av röstassistenter det enklare att få tillgång till information genom att bara tala med sina enheter. Framstegen inom tal-till-text- och text-till-tal-teknik hjälper också dem med talproblem. Röstsystem som "Voiceitt" kan lära sig talarnas uttal och över tid omvandla deras ord till tydligt talade eller skriftliga meddelanden. Röstassistenter kan också vara till hjälp för dem som har svårt att kommunicera ansikte mot ansikte. "Parrotron" från Google fungerar på liknande sätt och syftar till att förbättra talförmågan hos dem med talproblem genom att omvandla obegripliga talmönster till tydligt formulerat tal.
För personer med hörselnedsättning finns "GnoSys", en app som använder neurala nätverk och datorseende för att översätta gester eller teckenspråk till text eller tal i realtid. AI kan också förbättra livet för personer med synnedsättning genom bildigenkänning, som kan förstå och beskriva objekt i bilder. Microsofts "Seeing AI" är ett exempel på en datorseendeplattform som beskriver närliggande personer, texter och objekt för blinda och synskadade genom att använda deras mobiltelefoner. "OrCam" är ett annat exempel, ett artificiellt synsystem med en liten kamera monterad på glasögonbågen som skannar omgivningen och överför dessa data till en behandlingsenhet som sedan omvandlar bilden till ett röstmeddelande och skickar det via en högtalare.
2. Självständigt liv
Smarta hemteknologier kan vara mycket fördelaktiga för personer med begränsad rörlighet. Genom enkla röstkommandon kan de styra olika aspekter av sina hem, från att tända och släcka lampor till att justera temperaturen. AI-stödda smarta hemteknologier kan därför vara effektiva för personer med rörelsehinder, hjälpa dem att röra sig runt i hemmet och främja ett mer självständigt liv. Amazon Alexa är en användbar virtuell assistent som kan hjälpa denna grupp genom röstinteraktion, ställa in påminnelser, skapa att göra-listor och tillhandahålla information i realtid. En smart dörrklocka kan vara särskilt användbar för personer med rörelsehinder eftersom den gör det möjligt för dem att se vem som står vid dörren via en skärm. Smarta belysnings- och gardinsystem som kan styras på distans erbjuder också bekvämligheter som underlättar deras liv.
3. Främja integration
AI kan möjliggöra för personer med begränsad fysisk rörlighet att delta mer i samhället. Microsoft har utvecklat ett program baserat på denna teknik för att skapa lösningar på många av de fysiska och kognitiva utmaningar som personer med funktionsnedsättningar möter, både på jobbet och i vardagen, för att främja deras sociala integration. Syftet med Microsofts initiativ är att öka självständigheten och produktiviteten för dessa personer på arbetsmarknaden och att förbättra deras kommunikationsförmåga.
Självkörande bilar och andra former av autonom transport kan också ge rörelsefrihet för personer med funktionsnedsättningar som annars är hembundna. Med hjälp av AI kan dessa fordon minska den fysiska isoleringen och främja ett mer socialt liv, till och med bidra till att hitta arbete. När sådana fordon är helt integrerade i samhället, kan vi förvänta oss att de kommer att underlätta självständig rörlighet och öka tillgången till tjänster anpassade efter varje användares förmågor och behov.
Sådana AI-baserade lösningar kan verkligen göra en skillnad för personer med funktionsnedsättningar genom att stödja deras dagliga aktiviteter och ge dem nya färdigheter. De kan också öppna upp nya möjligheter och öka tillgången till fler tjänster, vilket möjliggör ett mer inkluderande samhälle.
Post a Comment
0Comments